Algemeen
Einde verhaal voor Wilfred Genee: ‘Ja, wie wil daar nou bij aanschuiven? Grootste grap van de eeuw!’
Na lang klagen en mopperen heeft Wilfred Genee eindelijk een eigen platform waar hij langere interviews kan voeren: een podcast. De naam? Zolang het leuk is, een titel die meteen al verraadt dat Genee zelf de touwtjes in handen wil houden. Toch is er één groot probleem: veel BN’ers zien het niet zitten om bij hem aan te schuiven. Dat onthult de presentator zelf in The Friday Move.
BN’ers willen niet komen
Wilfred is voor zijn podcast de samenwerking aangegaan met BNR Nieuwsradio en krijgt daarmee de ruimte om diepgaande gesprekken te voeren met bekende Nederlanders. Maar het blijkt een flinke uitdaging om interessante gasten te strikken.
“Ja, dat is het hem juist. Er zijn heel veel mensen die hebben nee gezegd,” vertelt Genee openlijk. “Gek is dat, hè? Heel veel mensen hebben ook gezegd: ‘Ik wil het eerst wel even aankijken met die Genee.’ Die durven het niet aan klaarblijkelijk.”
Waarom BN’ers twijfelen om in zijn podcast te verschijnen, blijft gissen. Genee staat bekend als een scherpe en soms confronterende interviewer, iets waar niet iedereen op zit te wachten. De kans is groot dat sommige bekende Nederlanders bang zijn voor lastige vragen of onverwachte confrontaties.
De eerste, wat ‘droge’ gasten
Hoewel Genee moeite heeft om populaire namen te strikken, zijn er wel al enkele gasten aangekondigd. Zo kunnen luisteraars gesprekken verwachten met onder andere Rob Oudkerk, Herman Koch en Bénédicte Ficq. Interessante namen, maar niet bepaald personen die het gemiddelde VI Vandaag-publiek zullen aanspreken.
Op sociale media wordt dan ook al gegrapt dat Genee niet echt de meest spraakmakende gasten heeft weten binnen te halen. In tegenstelling tot de podcast van bijvoorbeeld Jeroen Pauw, die in korte tijd grote namen aan zich wist te binden, lijkt Genee voorlopig genoegen te moeten nemen met een wat minder sensationeel rijtje.
Onvoorspelbaar format
Niet alleen de gasten moeten tegen een stootje kunnen, ook het concept van de podcast is niet alledaags. Genee heeft namelijk aangegeven dat hij er meteen mee stopt als hij het niet leuk meer vindt. “Het idee is dat als ik denk dat ik het niet leuk meer vind, dat ik wegga.”
Voor de gasten werkt dat natuurlijk anders. “Nee, die kunnen dat niet, want die weet al dat die met mij gaat zitten.” Hiermee benadrukt Genee nogmaals dat hij graag de controle behoudt, iets wat niet verrassend is gezien zijn verleden als journalist en talkshowhost.
Waarom zeggen BN’ers nee?
De grote vraag blijft: waarom willen veel BN’ers niet meedoen aan Genee’s podcast? Het zou kunnen dat hij als interviewer te scherp en te confronterend is, waardoor sommige gasten bang zijn voor ongemakkelijke momenten. Daarnaast speelt mogelijk zijn affiniteit met voetbal en zijn werk bij Vandaag Inside een rol. Niet alle bekende Nederlanders willen geassocieerd worden met de controversiële uitspraken die soms in die kringen worden gedaan.
Daarnaast is Genee’s reputatie als interviewer dubbelzinnig. Aan de ene kant wordt hij geroemd om zijn journalistieke scherpte, aan de andere kant wordt hij soms als te kritisch en te bijdehand ervaren. Dat kan gasten afschrikken, vooral als ze niet zeker weten wat ze kunnen verwachten.
Hoe nu verder?
Wilfred Genee lijkt zich er niet al te druk om te maken dat BN’ers huiverig zijn om aan te schuiven. Voor nu zal hij het moeten doen met de gasten die wél durven, en mogelijk trekt de podcast na verloop van tijd vanzelf grotere namen aan.
Ondanks de afwijzingen zet Genee door. De podcast Zolang het leuk is zal beschikbaar zijn via BNR Nieuwsradio en verschillende podcastplatforms. De vraag is nu vooral hoe lang hij het zelf leuk blijft vinden én of BN’ers hem na verloop van tijd tóch een kans durven geven.
Algemeen
Miljuschka Witzenhausen haalt keihard uit naar Mocro Maffia-acteur: ‘Dit kan echt niet!’
Mocro Maffia-acteur Marouane Meftah (20) ligt onder vuur na een gewelddadig incident bij een amateurvoetbalwedstrijd. De jonge acteur, die al eerder betrokken was bij een vechtpartij, gaf een omstreden interview bij RTL Boulevard, waarin hij zijn gedrag probeerde te bagatelliseren. Dit schoot bij Miljuschka Witzenhausen in het verkeerde keelgat. “Het is toch helemaal niet kies om hier op tv zo’n interview over te geven?”
Herhaaldelijk geweld bij amateurvoetbal
Marouane Meftah werd afgelopen weekend opgepakt na een vechtpartij bij een amateurwedstrijd. Beelden laten zien hoe hij, met een scooterhelm op, inslaat op een andere persoon. Wat het nog schrijnender maakt, is dat dit niet de eerste keer is dat hij betrokken is bij geweld op een voetbalveld. Vorig jaar raakte hij al in opspraak na een incident waarbij een speler een kaakfractuur opliep.
Ondanks de ernst van de situatie stond Marouane de camera’s van RTL Boulevard te woord en probeerde hij zijn gedrag goed te praten. Volgens hem had het net zo goed iets anders kunnen zijn dan een scooterhelm waarmee hij zich verdedigde. “Had het een zak brood geweest, een blikje of een bal, dan had ik me daarmee verweerd,” beweerde hij. Dit werd door veel mensen, waaronder Miljuschka, niet serieus genomen.
Advocaat weigert details prijs te geven
Tijdens het interview weigerde Marouane verder in te gaan op de zaak van vorig jaar. Zijn advocate reageerde stellig: “Daar laten wij ons niet over uit. We hebben van politie en justitie helemaal niets vernomen over die zaak.” Dit gebrek aan transparantie en verantwoordelijkheid schoot bij veel mensen in het verkeerde keelgat.
Tv-kenner Rob Goossens denkt dat Marouane dit interview gaf om zijn carrière te redden. “Hij heeft enig geluk dat de beelden vaag zijn en ruimte laten voor interpretatie, maar hij moet nu natuurlijk gewoon zijn carrière redden. Dus ik snap wel dat hij nu voor de camera treedt.”
‘Wat vindt hij er eigenlijk zelf van?’
Onderzoeksjournalist Kees van der Spek had vooral moeite met de manier waarop Marouane de situatie afdeed. “Ik mis zijn reactie op het incident van vorig jaar: wat vindt hij daarvan? Dat lijkt veel heftiger.” Hij benadrukt dat dit geen normaal gedrag is: “Ik heb vier zonen waarvan er twee in die leeftijd zijn en twee ouder, en die hebben dat nooit aan de hand gehad, laat staan twee keer in een jaar tijd.”
Ook Luuk Ikink uitte zijn verbazing over het patroon van geweld: “Dit is natuurlijk zijn interpretatie, maar het is toch wel gek dat je in een half jaar tijd in twee geweldsincidenten terechtkomt?”
Miljuschka: ‘Niet kies om dit te doen’
Miljuschka Witzenhausen was nog stelliger en vond het ronduit ongepast dat Marouane dit interview gaf terwijl er nog een onderzoek loopt. “Er loopt toch nu gewoon een onderzoek? Dan is het toch eigenlijk helemaal niet kies om hier op tv zo’n interview over te geven?”
Kees van der Spek gaf toe dat het ongebruikelijk is, maar wees ook op de andere kant van de zaak. “In principe mag je natuurlijk altijd jezelf verdedigen. Wij journalisten vinden het altijd heel vervelend als iemand zich verschuilt achter het feit: ‘Er is een onderzoek, dus ik zeg niks.’ Dus in die zin zijn we wel blij dat hij iets zegt.”
RTL Boulevard interview: juiste keuze of niet?
Waar Miljuschka het interview afkeurde, prees Luuk Ikink Marouane juist om zijn mediastatement. “Ik vind het altijd wel goed. We hebben de afgelopen dagen continu een beeld gehad van: wat is er gebeurd? En hij zegt nu in elk geval: ‘Zo heb ik het geïnterpreteerd.’”
Miljuschka was daar niet van onder de indruk en wees op het gebrek aan wederhoor. “Ja, maar die andere spreken we natuurlijk niet. Omdat hij twee rolletjes heeft gespeeld — we hebben het over een hele carrière, ik vind het wel meevallen — dan spreken we hem, maar waar zijn die anderen dan aan het woord? Ik vind dat best wel heftig. Ik weet niet wat er met die andere jongen aan de hand is nu.”
Waar blijven de verhalen van de slachtoffers?
Kees sloot zich hierbij aan. “Je wil die slachtoffers ook wel even horen.” Rob Goossens wees nog eens op het feit dat Marouane helemaal niets op dat veld te zoeken had. “Voor de duidelijkheid: hij was zelf niet aan het voetballen en had echt helemaal niks op dat veld te zoeken.”
Ook het excuus over de scooterhelm werd door Kees van tafel geveegd. “Alsof het dan minder erg is. Misschien had hij dan wel een steen in de hand. Dat maakt het juist nog onbezonnener!”
Slotgedachte
De situatie rondom Marouane Meftah roept grote vragen op over zijn gewelddadige gedrag, zijn pogingen om de media te bespelen en de rol van journalisten in het interviewen van verdachten. Terwijl Marouane de focus probeert te verleggen naar zijn eigen interpretatie van de gebeurtenissen, blijven de slachtoffers grotendeels buiten beeld.
Of dit interview hem helpt of juist verder in de problemen brengt, zal de tijd moeten uitwijzen. Maar één ding is duidelijk: zijn imago heeft een flinke deuk opgelopen.