Connect with us

Algemeen

Eieren uit eigen tuin? RIVM waarschuwt voor mogelijke risico’s

Avatar foto

Geplaatst

op

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft op 15 april 2025 een landelijk advies uitgebracht over het eten van eieren van hobbykippen. Uit recent onderzoek blijkt dat deze eieren in sommige gevallen stoffen kunnen bevatten waarvan wordt aangeraden om de inname zoveel mogelijk te beperken. Op basis van deze bevindingen adviseert het RIVM om in heel Nederland geen eieren van hobbykippen meer te consumeren. Dit advies geldt voor iedereen, ongeacht leeftijd of gezondheidstoestand.

Dit artikel biedt een overzicht van de aanleiding voor het advies, de bevindingen van het RIVM en wat dit betekent voor mensen die zelf kippen houden of regelmatig eieren van hobbykippen eten.

Wat zijn hobbykippen en waarom zijn hun eieren populair?

Hobbykippen zijn kippen die niet worden gehouden voor commerciële productie, maar bijvoorbeeld voor eigen gebruik of als onderdeel van een duurzame en natuurlijke levensstijl. Steeds meer mensen in Nederland kiezen ervoor om zelf kippen te houden, onder andere vanwege de wens om meer grip te hebben op de herkomst van voedsel. Eieren van eigen kippen worden vaak gezien als vers, lokaal en betrouwbaar.

Daarnaast bieden hobbykippen ook andere voordelen: ze helpen bij het verminderen van keukenafval, zijn een leuke toevoeging aan de tuin en zorgen voor betrokkenheid bij het dierenleven. Het nieuws dat hun eieren mogelijk minder geschikt zijn voor consumptie, komt voor veel hobbyhouders dan ook onverwacht.

Belangrijkste bevindingen uit het RIVM-onderzoek

Het onderzoek van het RIVM werd uitgevoerd op 60 verschillende locaties verspreid door heel Nederland. De resultaten geven inzicht in de aanwezigheid van stoffen die van nature niet in hoge concentraties in voedsel horen voor te komen. Hieronder de belangrijkste bevindingen:

  • Op 31 van de 60 onderzochte locaties overschreed de hoeveelheid stoffen in de eieren de gezondheidskundige grenswaarde, zelfs bij consumptie van minder dan één ei per week.

  • De verhoogde concentraties zijn niet zichtbaar aan de buitenkant van het ei. Daarom is het voor consumenten niet mogelijk om op zicht te beoordelen of een ei veilig is.

  • De aanwezigheid van de stoffen verschilt sterk per locatie, afhankelijk van de kwaliteit van de bodem, het voer en de leefomgeving van de kippen.

  • Een mogelijke bron van deze stoffen is de consumptie van regenwormen door kippen, die deze stoffen via de bodem kunnen opnemen.

  • Eieren uit de supermarkt of van geregistreerde verkooppunten vallen onder toezicht van de NVWA en voldoen aan alle Europese voedselveiligheidsnormen.

Het RIVM geeft aan dat deze bevindingen niet bedoeld zijn om onrust te veroorzaken, maar juist om consumenten te voorzien van duidelijke, betrouwbare informatie over voedselveiligheid.

Wat zijn PFAS en waarom is voorzichtigheid belangrijk?

Een deel van het onderzoek richtte zich op een groep stoffen die bekendstaat als PFAS. Deze stoffen worden wereldwijd in verschillende toepassingen gebruikt, zoals in waterafstotende en vuilwerende materialen. PFAS breken moeilijk af in het milieu en kunnen zich ophopen in mens en dier. Hoewel PFAS niet direct acute klachten veroorzaken, adviseren gezondheidsinstanties om langdurige en onnodige blootstelling te beperken.

Het RIVM benadrukt dat het hier gaat om een voorzorgsmaatregel. Het doel van het advies is om consumenten te helpen weloverwogen keuzes te maken, gebaseerd op de nieuwste inzichten in voedselveiligheid. Daarbij speelt ook mee dat het niet mogelijk is om aan de buitenkant van een ei te zien hoeveel stoffen het bevat, en dat het per locatie sterk kan verschillen.

Advies: geen eieren van hobbykippen eten

Het algemene advies dat voortvloeit uit het onderzoek is helder: eet liever geen eieren van hobbykippen, ongeacht waar je woont in Nederland. Deze aanbeveling geldt ook voor eieren die via kennissen of lokale netwerken worden verkregen. Omdat er geen eenvoudige manier is om te bepalen welke eieren wel of niet hogere niveaus van bepaalde stoffen bevatten, kiest het RIVM voor een algemeen en duidelijk advies voor iedereen.

Voor mensen die toch graag eieren blijven eten, raadt het RIVM aan om eieren te kopen via reguliere winkels of markten. Deze eieren vallen onder streng toezicht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), worden getest volgens vastgestelde richtlijnen en zijn voorzien van een code op het ei zelf. Daardoor weet je zeker dat ze aan alle veiligheidseisen voldoen.

Wat betekent dit voor hobbykippenhouders?

Voor mensen die zelf kippen houden, roept dit advies mogelijk vragen op. Betekent dit dat je moet stoppen met kippen houden? Zeker niet. Hobbykippen kunnen nog steeds op een fijne manier bijdragen aan een milieubewuste en betrokken levensstijl. Ze zorgen voor gezelligheid, zijn goed voor het tuinleven en kunnen bijvoorbeeld worden ingezet voor compostering van groente- en fruitresten.

Wel is het verstandig om het advies serieus te nemen als het gaat om het eten van de eieren. Voor wie kippen houdt, maar hun eieren niet consumeert, verandert er feitelijk weinig. Bovendien loopt er momenteel aanvullend onderzoek naar de precieze herkomst van deze stoffen en de omstandigheden waaronder ze in eieren terechtkomen. Mogelijk volgen in de toekomst maatregelen of richtlijnen die het houden van hobbykippen veiliger maken met betrekking tot voedselgebruik.

Hoe ga je als consument verantwoord om met dit advies?

Voor wie tot nu toe met plezier eieren van hobbykippen at, kan het wennen zijn om hiermee te stoppen. Toch is het belangrijk om te beseffen dat het RIVM dit advies uitbrengt vanuit een zorgvuldige afweging van gezondheid en voedselveiligheid. Gelukkig zijn er voldoende alternatieven beschikbaar. Eieren van gecontroleerde producenten zijn breed verkrijgbaar en bieden een veilig en verantwoord alternatief.

Bovendien hoeft dit advies niet het einde te betekenen van lokale voedselinitiatieven of duurzaam leven. Er zijn veel andere manieren om verantwoord om te gaan met voeding en dieren in de eigen omgeving, zoals het telen van groente of fruit, composteren of het opvangen van regenwater.

Wat doet het RIVM verder?

Het RIVM blijft onderzoek doen naar de aanwezigheid van stoffen in het milieu en hun invloed op voedselveiligheid. Daarbij werkt het instituut samen met andere organisaties en deskundigen om beleid en adviezen actueel en betrouwbaar te houden. Het doel is altijd om de volksgezondheid te beschermen en consumenten duidelijke informatie te geven, zodat zij zelf verantwoorde keuzes kunnen maken.

Ook wordt gekeken naar mogelijke oplossingen voor de toekomst. Denk aan verbeteringen in het kippenvoer, aanpassingen in de leefomgeving van hobbykippen of het aanbieden van meetdiensten aan hobbyhouders. Hierdoor kunnen mensen in de toekomst wellicht weer veilig genieten van eieren uit eigen tuin.

Samenvatting

Het landelijke advies van het RIVM om geen eieren van hobbykippen meer te eten, is gebaseerd op recente onderzoeksresultaten die wijzen op verhoogde waarden van stoffen die je liever beperkt binnenkrijgt. Hoewel het nieuws voor veel hobbykippenhouders onverwacht is, is het advies bedoeld als voorzorgsmaatregel die bijdraagt aan voedselveiligheid en gezondheid op de lange termijn.

Door eieren uit de supermarkt of van erkende leveranciers te kiezen, kunnen consumenten er zeker van zijn dat hun voedsel voldoet aan alle gestelde eisen. Hobbykippen kunnen uiteraard nog steeds met plezier worden gehouden, mits verantwoord wordt omgegaan met hun producten.

Algemeen

Peter Gillis laat zich niet uit het veld slaan: ‘Laat maar komen!’

Avatar foto

Geplaatst

op

Wat begon als een miljoenenovereenkomst die het leven van Peter Gillis voorgoed zou veranderen, is veranderd in een juridisch steekspel van ongekende proporties. De bekende vakantieparkmagnaat leek zijn Massa is Kassa-imperium voor een bedrag van 185 miljoen euro van de hand te doen aan de Friese ondernemer Taeke Dijkstra. Maar in plaats van handtekeningen en champagne, zijn er nu vooral advocaten en dwangsommen in het spel.

Geen betaling, geen uitleg

Hoewel alles in kannen en kruiken leek, heeft Dijkstra tot op heden geen cent betaald. Geen voorschot, geen symbolisch bedrag, helemaal niets. De rechter heeft hem al meerdere malen gemaand om zijn afspraken na te komen, maar Dijkstra lijkt zich daar weinig van aan te trekken. “Laat die dwangsom maar komen,” zei hij recent nog in de media. Zijn houding lijkt onverstoorbaar, en de financiële verplichtingen schuift hij zonder blikken of blozen aan de kant.

Dwangsommen lopen snel op

Volgens advocaat Erik Braun, die Peter Gillis vertegenwoordigt, is de situatie inmiddels onhoudbaar. Dijkstra heeft niet alleen nagelaten te betalen, maar ook geen enkel inzicht gegeven in zijn financiering. De rechter heeft daarom een dwangsom opgelegd van 100.000 euro per dag. Vanaf de elfde dag wordt dat zelfs verhoogd naar een half miljoen per etmaal. Als Dijkstra volhardt in zijn weigering, lopen de bedragen razendsnel op.

Verhaal halen met de deurwaarder

Achter de schermen wordt de spanning steeds groter. Gillis zou inmiddels juridische stappen voorbereiden waarbij deurwaarders worden ingezet om verhaal te halen bij Dijkstra. Die laatste toont zich echter onbewogen. Hij wijst op de financiële en juridische problemen waarin Gillis zelf verwikkeld is, waaronder een belastingschuld van 50 miljoen euro en een recente veroordeling voor belastingfraude.

Een slecht imago voor de verkoper

Voor Dijkstra lijkt dit alles reden genoeg om de koop ongedaan te maken, of op zijn minst uit te stellen. Hij stelt dat hij geen zaken wil doen met iemand die zelf in de problemen zit. Daarmee speelt hij in op het publieke imago van Gillis, dat de laatste tijd flink onder druk staat. Een overname met een omstreden eigenaar op de achtergrond lijkt voor Dijkstra geen aantrekkelijke optie meer.

Ondertussen draait de show gewoon door

Ondanks alle ellende, gaat de televisieshow Massa is Kassa op SBS6 gewoon door. Op 16 mei begint een nieuw seizoen waarin Peter Gillis zich opnieuw laat zien als flamboyante ondernemer op zijn vakantieparken. De kijkers zien een lachende ondernemer, maar achter de schermen ziet het er minder rooskleurig uit.

Het imperium wankelt

De combinatie van juridische problemen, dreigende boetes en een koper die zich onttrekt aan zijn verplichtingen zorgt voor grote onzekerheid rond de toekomst van het Massa is Kassa-imperium. Wat ooit begon als een succesverhaal dreigt uit te monden in een drama vol rechtszaken, beslagleggingen en imagoschade.

Van succes naar schandaal

Waar Peter Gillis zichzelf graag presenteert als de selfmade miljonair met een voorliefde voor schnitzels en snelle deals, blijkt de realiteit een stuk complexer. De deal met Taeke Dijkstra lijkt voorlopig van de baan, en zolang beide heren elkaar via advocaten blijven bestrijden, is het einde van dit juridische feuilleton nog lang niet in zicht.

Lees verder