Connect with us

Algemeen

Broer Manuëla Kemp bleef weg bij uitvaart van zus Manuëla: Het is wel je zus he!

Avatar foto

Geplaatst

op

Iddo Kemp (63), de broer van de onlangs overleden Manuëla Kemp (61), heeft ervoor gekozen om niet aanwezig te zijn bij haar uitvaart. Hoewel hij zijn zus kort voor haar overlijden nog bezocht in het ziekenhuis, voelde hij zich niet op zijn plek tussen de vele bekende Nederlanders die bij de uitvaart aanwezig waren. Een moeilijke keuze, die hij ondanks aandringen van familie uiteindelijk toch maakte.

Twijfels over de uitvaart

Iddo had zijn zus al meer dan twintig jaar niet gezien toen hij haar twee weken geleden op de intensive care bezocht. In de tussentijd had hij een bewogen leven achter de rug, gekenmerkt door drugsverslavingen en zelfs een gevangenisstraf. Hierdoor was het contact met zowel Manuëla als zijn andere zus volledig verwaterd. Achteraf heeft hij daar veel spijt van.

Hoewel hij het belangrijk vond om afscheid van haar te nemen in het ziekenhuis, twijfelde hij over zijn aanwezigheid bij de uitvaart. In een interview met Story sprak hij openlijk over zijn dilemma: “Ik heb niets te zoeken tussen al die succesvolle tv-sterren. Ik denk niet dat ik me tussen hen op mijn gemak voel. (…) Ik twijfel over de uitvaart, al is het wellicht ook mooi om daar allemaal lieve dingen over Manuëla te horen.”

Op het laatste moment niet gegaan

Uiteindelijk heeft Iddo de knoop doorgehakt en besloten om niet naar de crematie te gaan. “Ik ben daar niet naartoe gegaan. Op het laatste moment durfde ik niet. Ik vond dat ik daar niet thuishoorde. Ik wilde niet in het middelpunt van de belangstelling staan. Ik heb dat ook aan Tjerk verteld.”

Zijn broer Tjerk probeerde hem nog over te halen. “Hij vond dat ik me daar niet veel van aan moest trekken en gewoon moest komen. ‘Het is wel jouw zus.’ Maar weet je, ik heb afscheid van Manuëla kunnen nemen in het ziekenhuis. Het was beter voor mijn gemoedsrust niet naar haar crematie te gaan.”

Spijt en gemiste tijd

Hoewel hij fysiek niet aanwezig was bij de uitvaart, heeft Iddo op zijn eigen manier stilgestaan bij het verlies van zijn zus. “Ik heb haar single Slapeloze Nachten gedraaid,” vertelt hij. Dit nummer, dat Manuëla bekendheid gaf, was voor hem een passende manier om haar te herdenken. “Het bracht herinneringen terug aan betere tijden, toen we nog een gezin waren.”

Toch blijft de spijt knagen. “Had ik maar eerder contact met Manuëla of Tjerk gezocht. Erg stom. Dat kunnen we nooit meer terugdraaien.”

De keuze van Iddo om niet aanwezig te zijn bij de uitvaart zal wellicht niet door iedereen begrepen worden, maar voor hem was het de juiste beslissing. Hij heeft op zijn eigen manier afscheid genomen van zijn zus en moet nu leren leven met de gemiste tijd die hij nooit meer kan inhalen.

Familiebanden en verstoorde relaties

De relatie tussen Iddo en zijn zussen was jarenlang moeizaam. Zijn verslavingen en problemen met justitie zorgden ervoor dat hij langzaam maar zeker uit hun leven verdween. “Toen ik in de gevangenis zat, hield ik mezelf voor dat het ooit weer goed zou komen. Maar als je eenmaal zo lang weg bent geweest, is het moeilijk om de draad weer op te pakken.”

Toen Manuëla ziek werd, besefte Iddo dat er weinig tijd over was om het contact te herstellen. “Ik dacht: dit is mijn kans om haar nog te zien, om nog iets goed te maken. Maar twintig jaar afstand kun je niet in een paar minuten overbruggen.” Zijn bezoek aan haar op de intensive care was emotioneel. “Ze lag daar, zo kwetsbaar. Ik wist niet of ze me hoorde, maar ik heb haar verteld dat het me spijt.”

Bekende Nederlanders en ongemak

Eén van de voornaamste redenen waarom Iddo uiteindelijk niet naar de uitvaart ging, was de aanwezigheid van bekende Nederlanders. “Ik had het gevoel dat ik er niet thuishoorde. Dit waren mensen uit haar leven, niet uit het mijne. Ze kenden haar als presentatrice, als zangeres, als publieke figuur. Maar ik kende haar als mijn zus.”

Hij was bang dat zijn aanwezigheid tot ongemakkelijke situaties zou leiden. “Wat moest ik zeggen tegen die mensen? ‘Hoi, ik ben de broer die twintig jaar niet in haar leven was?’ Ik voelde me er gewoon niet prettig bij.”

Hoe verder na het verlies?

Het overlijden van Manuëla heeft Iddo aan het denken gezet. “Ik wil niet nog een keer meemaken dat ik een geliefde verlies en spijt heb dat ik er niet voor ze was.” Hij heeft sindsdien meer contact gezocht met familie en vrienden. “Ik besef nu pas hoe belangrijk die banden zijn.”

Toch blijft het gemis groot. “Ik zal Manuëla nooit meer kunnen spreken. Dat is iets waar ik mee zal moeten leven.” Of hij achteraf toch liever naar de uitvaart was gegaan? “Misschien. Maar ik heb haar op mijn eigen manier herdacht. En ik hoop dat ze dat zou begrijpen.”

Algemeen

Ali B. spreekt op besloten bijeenkomst en gaat opnieuw zwáár de fout in

Avatar foto

Geplaatst

op

Tijdens een besloten bijeenkomst in Almere eerder dit jaar, gericht op ondernemerschap en persoonlijke ontwikkeling, ontstond er onder aanwezigen discussie over de bijdrage van een van de gastsprekers: Ali B. De artiest en spreker, die de afgelopen jaren veelvuldig in het nieuws is geweest, sprak tijdens het evenement over zijn persoonlijke ervaringen en de weg die hij sindsdien heeft afgelegd.

Zijn optreden, dat bedoeld leek als motiverend en inspirerend, leidde tot gemengde reacties in de zaal én op sociale media. In het bijzonder werd gereflecteerd op de toon van enkele opmerkingen, en op het bredere vraagstuk hoe publieke figuren zich profileren wanneer er sprake is van maatschappelijke aandacht of juridische context.

Ali B op een event in Almere: een onverwachte verschijning

Ali B trad tijdens het besloten event op als spreker binnen een programma dat was opgezet rondom thema’s als mindset, groei en ondernemerschap. Volgens aanwezigen deelde hij anekdotes over zijn leven en ervaringen, afgewisseld met luchtige opmerkingen. De sfeer van de bijeenkomst was informeel, en het publiek bestond uit jonge professionals en genodigden van het organiserende netwerkbedrijf.

Hoewel sprekers tijdens dit soort bijeenkomsten vaak de ruimte krijgen om vrijuit te spreken, gaf een van de aanwezigen via sociale media aan zich verrast te hebben gevoeld door de invulling van het optreden. Er zou onder andere gelachen zijn om persoonlijke situaties uit het verleden, wat door sommige bezoekers als ongemakkelijk werd ervaren.

Bezoeker deelt ervaring: “Het voelde niet passend”

Een aanwezige beschreef achteraf haar ervaring via de instagram van RealityFBI. Ze vertelde aanwezig te zijn geweest op uitnodiging van een kennis en niet te hebben geweten dat Ali B een van de sprekers was. Volgens haar mocht er niet gefilmd worden tijdens het optreden en maakte de spreker enkele opmerkingen die verwezen naar gebeurtenissen uit zijn persoonlijke leven.

Hoewel het publiek deels meelachte, voelde zij zich naar eigen zeggen ongemakkelijk door de toon van het verhaal. De bezoeker gaf aan dat ze achteraf spijt had dat ze niets had gezegd, mede omdat het optreden voor haar niet aansloot bij de sfeer die ze had verwacht van een zakelijk event.

Lopende juridische procedure en publieke aandacht

Ali B staat momenteel onder grote publieke en juridische belangstelling. In juli 2024 werd hij door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar, vanwege ernstige beschuldigingen. De zaak kreeg veel media-aandacht. Ali B heeft laten weten het niet eens te zijn met de uitspraak en is in hoger beroep gegaan.

Hoewel de zaak nog loopt, is het publieke debat rondom zijn optredens en aanwezigheid op evenementen actueel. De vraag wordt gesteld in hoeverre publieke figuren die onderwerp zijn van lopende juridische procedures zich in professionele contexten zoals seminars of zakelijke bijeenkomsten kunnen profileren — en hoe dat door het publiek wordt ervaren.

Grenzen van humor en herstel in publieke optredens

Bij optredens waarin persoonlijke verhalen worden gedeeld, is de toon vaak bepalend voor hoe een boodschap ontvangen wordt. In het geval van Ali B, die zich in het verleden profileerde als motivator en performer, bestaat er een spanningsveld tussen het delen van ervaringen en het maken van relativerende of luchtige opmerkingen over beladen thema’s.

Voor sommige aanwezigen kwam het optreden over als een poging om grip te krijgen op de situatie, terwijl anderen het als oncomfortabel ervoeren — juist vanwege de ernst van de onderwerpen die in het verleden speelden.

Belang van communicatie en context

Het optreden roept bredere vragen op over de rol van organisatoren bij dit soort bijeenkomsten. Transparantie over wie er optreedt en wat het publiek kan verwachten, is essentieel voor het creëren van een veilige en professionele omgeving. Zeker wanneer een spreker verbonden is aan actuele of gevoelige kwesties, kan het helpen om bezoekers vooraf te informeren over de aard van de bijdrage.

Daarnaast is het belangrijk dat er ruimte is voor het publiek om te reflecteren of feedback te geven, zodat er een balans ontstaat tussen de vrijheid van spreken en de behoefte aan zorgvuldigheid.

Publieke perceptie en maatschappelijke verantwoordelijkheid

De situatie laat zien dat de publieke perceptie van een spreker niet losstaat van diens achtergrond of actuele positie in de samenleving. Bekende personen dragen bij publieke optredens niet alleen hun persoonlijke verhaal, maar ook het beeld dat het publiek al van hen heeft.

In het geval van Ali B wordt die beeldvorming mede beïnvloed door de juridische procedure die momenteel loopt. Hierdoor ligt elk publiek moment onder een vergrootglas. De mate waarin een spreker zich daarvan bewust is, bepaalt mede de ontvangst van zijn of haar boodschap.

Conclusie: ruimte voor dialoog en verantwoordelijkheid

De bijeenkomst in Almere werpt een bredere blik op de manier waarop sprekers, zeker zij die in de publieke belangstelling staan, omgaan met persoonlijke verhalen tijdens optredens. Het onderstreept het belang van gepaste toon, duidelijke communicatie en respect voor het publiek.

Ali B’s optreden was voor sommigen een moment van reflectie, voor anderen aanleiding tot ongemak. De gemengde reacties tonen aan dat in een tijd waarin reputatie en maatschappelijke verantwoordelijkheid zwaar wegen, zorgvuldigheid en empathie onmisbaar zijn in elk publiek optreden.

Lees verder