Connect with us

Nederland

Bouw wil snel uitkoop boeren: ‘Kom op met die aantrekkelijke regeling’

Bouwend Nederland pleit voor een snelle uitkoopregeling voor boeren in het stikstofdossier. De organisatie vindt dat het kabinet onnodig krampachtig reageert op de monsterzege van de BBB bij de Provinciale Staten-verkiezingen en dringt aan op een woest aantrekkelijke regeling.

De bouwsector heeft veel last van de vertragingen die zijn ontstaan na de uitspraak van de Raad van State in november, die besliste dat bouwprojecten niet meer automatisch toestemming krijgen om tijdelijk stikstof uit te mogen stoten. Sindsdien moeten bouwers veel nieuwe rapporten en berekeningen aanleveren om aan te tonen dat de realisatie van een project niet bijdraagt aan extra stikstofuitstoot, waardoor veel bouwplannen vertraging oplopen en de kosten stijgen.

Volgens Bouwend Nederland staat niets het kabinet in de weg om te doen waar al lang en breed draagvlak voor is. Ook de BBB is niet tegen de vrijwillige uitkoop van piekbelasters. Het is daarom van belang dat het kabinet zo snel mogelijk met een aantrekkelijke uitkoopregeling komt om boeren te stimuleren om hun bedrijf te beëindigen. De bouwsector en de natuur zullen daar baat bij hebben en Nederland zal minder last hebben van de vertragingen en hogere kosten die het gevolg zijn van de huidige situatie.

Premier Mark Rutte kwam vrijdagavond met een onduidelijk verhaal over het terugbrengen van de stikstofuitstoot. Het kabinet zou hebben afgesproken “versnelling aan te brengen”, maar hoe dat moet gaan gebeuren werd niet concreet gemaakt. Tegelijkertijd werd duidelijk dat het CDA het regeerakkoord wil openbreken om opnieuw te onderhandelen over de stikstofpassage en specifiek het jaartal 2030. Voor Bouwend Nederland is het niet 100 procent duidelijk wat dit betekent voor de voortgang, maar het heeft er niet de schijn van dat het sneller gaat. Het is daarom van belang dat het kabinet snel actie onderneemt om de impasse te doorbreken.

De bouwsector is ernstig getroffen door de vertragingen die zijn ontstaan sinds de uitspraak van de Raad van State. De vertragingen en hogere kosten hebben niet alleen gevolgen voor de bouwsector, maar ook voor de economie en de werkgelegenheid in Nederland. Het is daarom van belang dat het kabinet snel handelt en een aantrekkelijke uitkoopregeling voor boeren presenteert, zodat de bouwsector weer aan de slag kan en Nederland minder last heeft van de gevolgen van de huidige impasse.