Connect with us

Algemeen

Beelden van een 11-jarige Rachel Hazes met een 30-jarige André Hazes gaan rond: ‘Ik krijg hier de rillingen van!’

Avatar foto

Geplaatst

op

Gordon haalt fors uit naar André Hazes: “We blijven zijn muziek zingen, maar vergeten wat hij echt deed”

Tijdens een recent interview bij Yoursafe Radio zorgde Gordon voor de nodige opschudding. Wat begon als een luchtig gesprek over muziek en carrière, veranderde al snel in een gesprek vol rake uitspraken, waarin Gordon zijn ongezouten mening gaf over de verering van bepaalde artiesten in Nederland. Zowel Marco Borsato als André Hazes kwamen ter sprake, en vooral over de laatste was Gordon zeer uitgesproken.

Gordon sprak zijn verbazing uit over het feit dat Marco Borsato nog altijd nergens op de radio te horen is en vrijwel volledig uit de publieke belangstelling is verdwenen. En dat terwijl Borsato, benadrukte hij, nog niet eens officieel veroordeeld is. “Het is toch apart dat iemand meteen wordt gecanceld zonder dat er een uitspraak van de rechter is geweest,” zei Gordon kritisch. Tegelijkertijd ziet hij dat andere artiesten nog altijd massaal worden gevierd, ondanks controversiële zaken uit hun verleden.

Kritiek op de verering van André Hazes

Specifiek noemde Gordon het voorbeeld van André Hazes sr. Hoewel Hazes al jaren geleden 0verleed, wordt zijn muziek nog steeds uit volle borst meegezongen op evenementen zoals Holland Zingt Hazes. Volgens Gordon wordt er echter te gemakkelijk over het verleden van Hazes heen gestapt.

Gordon stelde dat het vreemd is dat Hazes nog steeds als nationale held wordt beschouwd, ondanks het feit dat zijn relatie met Rachel Hazes, die hij ontmoette toen zij nog piepjong was, bij nader inzien ongemakkelijke vragen oproept. In het gesprek refereerde Gordon aan eerdere interviews van Rachel, waarin zij zelf vertelde over haar jeugd en het begin van haar relatie met André.

Rachel Hazes over haar vroege band met André

Rachel Hazes heeft in het verleden openhartig gesproken over haar vroege kennismaking met de volkszanger. Tijdens een optreden van André werd zij, naar eigen zeggen, naar voren gehaald om samen het nummer Een Beetje Verliefd te zingen. Rachel was toen nog maar ongeveer twaalf jaar oud. “Eigenlijk heel apart, want je weet amper met twaalf jaar wat je zingt,” aldus Rachel in een eerder interview.

Later, toen Rachel 15 jaar oud was, werkte zij als oppas bij André Hazes thuis. Tijdens die periode ontstond er meer tussen hen dan alleen een vriendschappelijke band. Rachel vertelde hierover: “Ellen (de toenmalige vrouw van André) was niet thuis. Ik was naar bed gegaan en toen kwam André op een gegeven moment mijn slaapkamer binnen. Toen is er wel wat gebeurd. We hebben toen echt s*ks gehad. André was mijn eerste vriendje met wie ik de liefde heb bedreven.”

Hoewel Rachel destijds meerderjarig was, roept de manier waarop de relatie zich ontwikkelde – en vooral de vroege ontmoeting toen ze nog een kind was – vragen op over de machtsverhoudingen en ethiek van de situatie.

“Ik krijg er de rillingen van”

Gordon was tijdens het interview niet mals in zijn oordeel. “We staan allemaal te zingen bij Holland Zingt Hazes, maar niemand lijkt erbij stil te staan wat die man werkelijk heeft gedaan,” zei hij. Volgens Gordon is het hypocriet dat de Nederlandse samenleving sommige artiesten op een voetstuk plaatst, terwijl hun gedragingen onder de mat worden geveegd.

“In mijn ogen is het bizar dat we hem blijven eren. Ik krijg echt de rillingen als ik bedenk dat hij een relatie had met een vrouw die hij al kende toen ze nog bijna een kind was,” aldus Gordon. Hij benadrukte ook dat hij uit eigen ervaring weet dat André niet altijd even zachtzinnig was: “Ik heb hem Rachel gewoon zien slaan aan boord van een vliegtuig,” onthulde hij.

Beelden van jonge Rachel en André

De discussie rond dit onderwerp kreeg nog meer lading toen oude beelden opdoken van de eerste ontmoeting tussen Rachel en André. In die video’s is een jonge Rachel te zien die samen met André op het podium staat. Volgens de berichten was Rachel toen ongeveer elf of twaalf jaar oud en André al begin dertig.

Deze beelden zijn opnieuw viraal gegaan op sociale media en roepen bij veel mensen een gevoel van ongemak op. Het is moeilijk te rijmen met de heldenstatus die Hazes nog steeds heeft in Nederland. Veel kijkers geven aan dat ze het moeilijk vinden om de beelden te zien zonder zich ongemakkelijk te voelen, vooral nu de context bekend is.

De dubbele moraal in Nederland

Gordon wijst erop dat de situatie rond André Hazes een pijnlijk voorbeeld is van dubbele standaarden. “Als dit vandaag de dag zou gebeuren, zou iemand als André Hazes direct gecanceld worden. Maar omdat hij een icoon is, halen we onze schouders op,” aldus Gordon.

De entertainer vraagt zich hardop af waarom er zo’n verschil wordt gemaakt. “We kunnen niet aan de ene kant mensen publiekelijk kapotmaken en aan de andere kant iemand blijven vereren die zich schuldig heeft gemaakt aan gedrag dat vandaag de dag onacceptabel zou zijn.”

Volgens Gordon is het belangrijk dat we als samenleving eerlijk blijven over het verleden, ook als het gaat om mensen die we ooit hebben bewonderd. “Je kunt iemands muzikale talent erkennen, maar je moet ook niet je ogen sluiten voor de dingen die niet door de beugel konden,” benadrukt hij.

Publieke reacties verdeeld

De uitspraken van Gordon zorgden zoals verwacht voor verdeelde reacties. Sommige luisteraars prezen hem voor zijn openheid en durf om een ongemakkelijk onderwerp aan te kaarten. Anderen vonden dat hij “oude koeien uit de sloot haalde” en dat het verleden van Hazes geen invloed zou moeten hebben op hoe zijn muziek wordt beleefd.

Toch lijkt de discussie die Gordon aanzwengelde steeds breder gevoerd te worden. Zeker nu er meer aandacht is voor grensoverschrijdend gedrag binnen de entertainmentwereld, gaan steeds meer stemmen op om ook kritisch te kijken naar het verleden van geliefde iconen.

Eerlijkheid boven alles

Gordon sloot het gesprek bij Yoursafe Radio af met de oproep om eerlijker te zijn over de mensen die we bewonderen. “Het is niet erg om iemand te bewonderen om zijn muziek, maar wees ook niet blind voor de hele mens. Laten we stoppen met het idealiseren van figuren als hun daden daar niet bij passen,” zei hij.

Voorlopig lijkt de discussie rondom André Hazes, zijn nalatenschap en de manier waarop we omgaan met iconen uit het verleden nog niet voorbij. En als het aan Gordon ligt, is dat maar goed ook: “We moeten blijven nadenken over wie we op een voetstuk plaatsen — en waarom.”

Algemeen

Grote zorgen na drama in Amerikaanse staat Washington: drie zusjes niet meer in leven, vader spoorloos

Avatar foto

Geplaatst

op

Drie zusjes vermist en aangetroffen in afgelegen gebied: gemeenschap in r0uw, vader nog spoorloos

In de Amerikaanse staat Washington heeft een ingrijpende gebeurtenis plaatsgevonden die wereldwijd veel mensen raakt. Drie jonge zusjes van 9, 8 en 5 jaar zijn na een dagenlange vermissing aangetroffen op een afgelegen locatie. Ze waren voor het laatst gezien met hun vader, Travis Decker, die sinds de vermissingsmelding onvindbaar is. De autoriteiten beschouwen hem als hoofdverd*chte en zetten alles op alles om hem op te sporen.

Bezoek aan vader loopt uit op vermissing

De gebeurtenis begon afgelopen vrijdag, toen de moeder van de meisjes alarm sloeg bij de p0litie. De vader had zijn kinderen meegenomen voor een kort bezoek van enkele uren, maar keerde niet terug op het afgesproken tijdstip. Het gevoel dat er iets mis was, werd al snel bewaarheid toen alle contact met de vader uitbleef.

Travis Decker, 32 jaar en voormalig militair, heeft volgens de Amerikaanse media ervaring met het overleven in moeilijk begaanbare gebieden. Door zijn achtergrond wordt gevreesd dat hij in staat is om langdurig onvindbaar te blijven. De p0litie startte vrijwel direct een grootschalige zoektocht en schakelde ook federale diensten in, waaronder de FBI.

Zoektocht met drones en luchtsteun

Het onderzoek concentreerde zich al snel op een natuurgebied bij Leavenworth, ruim 100 kilometer ten oosten van Seattle. In dit beboste gebied werd op zondag de pick-uptruck van Decker teruggevonden. Niet lang daarna werden de drie meisjes aangetroffen op een locatie in de directe omgeving van het voertuig. Uit verklaringen van de politie blijkt dat ze niet meer in leven waren op het moment van de vondst.

Het nieuws sloeg in als een bom in de regio. Waar families hoopten op een hereniging, bleef enkel verdriet over. Recherche*rs zijn inmiddels begonnen met f0rensisch onderzoek ter plaatse, in de hoop meer duidelijkheid te krijgen over wat er precies is gebeurd.

Gemeenschap in shock: steun en stilte

De regio waarin het gezin woonde, is in diepe r0uw. Scholen, buren en lokale organisaties reageren intens verdrietig op het nieuws. Op social media stromen steunbetuigingen binnen. Mensen plaatsen berichten ter nagedachtenis aan de kinderen, delen herinneringen en branden kaarsjes op openbare herdenkingsplekken.

Ook lokale scholen hebben opvang georganiseerd voor kinderen en ouders die geraakt zijn door het nieuws. Vooral klasgenoten van de drie zusjes krijgen extra aandacht, nu het verdriet ook zichtbaar wordt in de schoolgangen en op de speelplaats.

Vader nog steeds spoorloos

Sinds de vondst van de meisjes is de opsporing van Travis Decker in volle gang. P0litie en federale diensten zetten drones, warmtecamera’s en vliegtuigen in om het terrein af te speuren. Vermoed wordt dat hij zich nog altijd in de omgeving ophoudt, mogelijk in moeilijk toegankelijke natuurgebieden.

Burgers worden opgeroepen om alert te zijn, maar worden tegelijk ook dringend verzocht het gebied niet zelfstandig te betreden. “We begrijpen dat mensen willen helpen, maar het is belangrijk dat dit gecontroleerd en veilig gebeurt,” aldus een politiewoordvoerder. “Elke melding of waarneming telt, maar laat het over aan professionals.”

Amerikaanse media: “Regio in r0uw, vertrouwen geschaad”

De Amerikaanse media beschrijven het voorval als een drama dat het vertrouwen in de veiligheid binnen gezinnen op de proef stelt. Het verhaal raakt mensen diep, juist vanwege de leeftijd van de betrokken kinderen en de kwetsbare situatie waarin zij verkeerden. Families, opvoeders en instanties stellen zich de vraag: hoe voorkomen we dit in de toekomst?

Terugblik: vergelijkbaar voorval in Nederland

De tragedie in Washington roept bij veel mensen herinneringen op aan een incident eerder dit jaar in het Nederlandse Beerta. Daar werden de kinderen Emma (8) en Jeffrey (10) als vermist opgegeven nadat hun vader hen had meegenomen voor een gepland bezoek. Een intensieve zoekt0cht leidde uiteindelijk tot het terugvinden van hun voertuig in het water bij Winschoten. Ook daar bleef verdriet achter, en vragen over hoe het zover had kunnen komen.

Beide gebeurtenissen maken duidelijk hoe belangrijk het is om situaties met verhoogde gezinsstress vroegtijdig te sign*leren. Verschillende hulporganisaties pleiten sindsdien voor meer ondersteuning aan ouders in kwetsbare omstandigheden, juist wanneer er sprake is van echtscheidingen of conflicten binnen het gezin.

Maatschappelijke vraag: hoe beschermen we kinderen beter?

Het incident in Washington roept bredere vragen op over veiligheid, toezicht en samenwerking tussen instanties. Hoe kunnen signalen van spanningen binnen gezinnen eerder worden opgepikt? En wat is de rol van scholen, jeugdzorg en justitie als het gaat om het voorkomen van escalatie?

Experts benadrukken het belang van open communicatie tussen hulpverleners, leerkrachten en ouders. Vaak zijn er vooraf subtiele signalen van zorgen of stress, maar worden deze te laat herkend of niet gedeeld. Meer samenwerking en betere informatiedeling zouden kunnen bijdragen aan vroegtijdige interventie.

Stil verdriet, maar ook hoop op verantwoording

Terwijl de zoektocht naar Travis Decker voortduurt, groeit bij velen het verlangen naar duidelijkheid en verantwoording. Niet alleen om het onderzoek af te ronden, maar ook om de gemeenschap een begin van verwerking te bieden.

Het verlies van drie jonge levens is nauwelijks te bevatten. Er is sprake van intens verdriet, ongeloof en vragen zonder direct antwoord. Wat rest is de hoop dat de autoriteiten snel antwoorden kunnen geven, en dat soortgelijke situaties in de toekomst vaker voorkomen kunnen worden.

Samenvatting: tragedie en waakzaamheid

In Washington zijn drie jonge zusjes gevonden na een vermissing die begon met een bezoek aan hun vader. De vader is sindsdien sp00rloos, en p0litie en federale diensten zijn nog altijd bezig met een intensieve z0ekactie. De gemeenschap leeft in verdriet, terwijl ook internationaal veel mensen geraakt zijn door het nieuws.

Het incident roept herinneringen op aan vergelijkbare gebeurtenissen in andere landen, waaronder Nederland. Het onderstreept opnieuw hoe kwetsbaar kinderen kunnen zijn wanneer familiale spanningen oplopen, en hoe belangrijk het is om als samenleving alert en zorgzaam te blijven.

Wat blijft, is het besef dat elk kind recht heeft op veiligheid, liefde en bescherming – en dat wij allen een rol spelen in het waarmaken daarvan.

Lees verder