Algemeen
ONGELOOFLIJK: Man lokt brute verkrachting van zijn eigen buurvrouw uit!
Het Openbaar Ministerie heeft vier jaar cel, waarvan één jaar voorwaardelijk, geëist tegen de 58-jarige Geoffrey S. uit Schagen. De man deed zich op een sekschatsite voor als zijn buurvrouw en zette zijn chatpartner ertoe aan om haar woning binnen te dringen en haar te verkrachten. Wat begon als een zieke vorm van online manipulatie, eindigde in een gewelddadige aanval die het leven van het slachtoffer compleet veranderde.
Onverwacht bezoek eindigt in terreur
Op de bewuste dag belde de 46-jarige Sebastiaan A. aan bij de woning van het slachtoffer. In de overtuiging dat hij door haar was uitgenodigd, drong hij met geweld het huis binnen. De vrouw was op dat moment alleen thuis; haar man was op het werk en de kinderen waren op school.
Wat volgde was een heftige worsteling. De indringer sloeg de vrouw, waardoor ze gewond raakte, en dreigde haar te verkrachten. Hij had geen enkele reden om te twijfelen aan het idee dat de vrouw hem verwachtte – alles was tot in detail geregeld door Geoffrey S.
Uiteindelijk staakte Sebastiaan zijn poging en verliet hij het huis, de vrouw in totale shock achterlatend. Haar enige reactie was om zo snel mogelijk alarm te slaan bij buren die verderop in de straat woonden. De politie werd ingeschakeld en een onderzoek werd gestart.
Een verraderlijk geheim achter de muur
Het zou weken duren voordat duidelijk werd dat de dader niet alleen de man was die haar woning was binnengedrongen, maar ook iemand die zich jarenlang in haar directe omgeving bevond: haar eigen buurman Geoffrey S.. De man met wie ze een vertrouwelijke en vriendschappelijke band had, bleek degene te zijn die de vreselijke aanval op haar had uitgelokt.
Geoffrey had haar belager via een sekssite valse instructies gegeven, waarbij hij zich voordeed als het slachtoffer zelf. Terwijl zij werd aangevallen, zat hij gewoon in zijn woning – aan de andere kant van de muur.
Alsof dat nog niet misselijkmakend genoeg was, stuurde Geoffrey S. de dag na de aanval een bezorgd appje naar zijn buurvrouw. Hij vroeg hoe het met haar ging, wenste haar sterkte en bood zelfs zijn hulp aan. Dit alles terwijl hij wist dat hij de oorzaak was van haar traumatische ervaring.
Een ziekelijk dubbelleven
Tijdens het onderzoek werd duidelijk dat Geoffrey S. niet alleen zijn buurvrouw had misbruikt op sekssites, maar ook de identiteit van andere vrouwen had gestolen. Dit betrof onder andere zijn eigen vrouw en de dochters van vrienden.
Hij gebruikte deze gestolen identiteiten om met tientallen mannen te chatten en hen tot daden aan te zetten. Zijn online activiteiten waren niet alleen manipulatief, maar ook diep verontrustend. Hij creëerde een web van leugens waarin meerdere vrouwen ongewild betrokken raakten.
Strafeis en impact op het slachtoffer
Het OM acht de feiten ernstig en heeft een gevangenisstraf van vier jaar, waarvan één jaar voorwaardelijk, geëist. De aanklager benadrukte de psychologische schade die Geoffrey heeft toegebracht aan zijn slachtoffer, die haar gevoel van veiligheid volledig is kwijtgeraakt.
Ze leeft nu in constante angst, met het idee dat de man die haar dit aandeed nog steeds in haar directe omgeving woont. De emotionele impact van de aanval en het verraad van haar buurman zullen haar waarschijnlijk de rest van haar leven bijblijven.
Naast de strafzaak tegen Geoffrey S. loopt er ook een zaak tegen Sebastiaan A., de man die haar huis binnendrong. Het is nog onduidelijk welke straf het OM voor hem zal eisen.
Online misbruik en de gevaren van anonieme communicatie
De zaak rondom Geoffrey S. toont op schokkende wijze aan hoe online misbruik kan leiden tot echte, fysieke gevaren. De anonimiteit van het internet maakt het mogelijk voor mensen zoals Geoffrey om zonder directe consequenties een spel te spelen met de levens van anderen.
Zijn daden gingen echter veel verder dan alleen manipulatie. Hij heeft bewust iemand aangezet tot verkrachting en meerdere vrouwen betrokken in zijn zieke fantasieën. Dit roept belangrijke vragen op over online veiligheid en het misbruik van digitale platforms.
Veroordeling en toekomst
Of de rechtbank de eis van vier jaar cel zal volgen, moet nog blijken. Wat vaststaat is dat deze zaak diepe sporen heeft achtergelaten bij de slachtoffers. De vrouw die door haar buurman werd verraden, zal waarschijnlijk nooit meer met dezelfde ogen naar haar eigen huis en buurt kunnen kijken.
Dit verhaal onderstreept hoe dun de scheidslijn is tussen online bedrog en daadwerkelijke misdaden, en hoe iemand die jarenlang betrouwbaar leek, in werkelijkheid een gevaarlijke manipulatief kon zijn.
Algemeen
Miljuschka Witzenhausen haalt keihard uit naar Mocro Maffia-acteur: ‘Dit kan echt niet!’
Mocro Maffia-acteur Marouane Meftah (20) ligt onder vuur na een gewelddadig incident bij een amateurvoetbalwedstrijd. De jonge acteur, die al eerder betrokken was bij een vechtpartij, gaf een omstreden interview bij RTL Boulevard, waarin hij zijn gedrag probeerde te bagatelliseren. Dit schoot bij Miljuschka Witzenhausen in het verkeerde keelgat. “Het is toch helemaal niet kies om hier op tv zo’n interview over te geven?”
Herhaaldelijk geweld bij amateurvoetbal
Marouane Meftah werd afgelopen weekend opgepakt na een vechtpartij bij een amateurwedstrijd. Beelden laten zien hoe hij, met een scooterhelm op, inslaat op een andere persoon. Wat het nog schrijnender maakt, is dat dit niet de eerste keer is dat hij betrokken is bij geweld op een voetbalveld. Vorig jaar raakte hij al in opspraak na een incident waarbij een speler een kaakfractuur opliep.
Ondanks de ernst van de situatie stond Marouane de camera’s van RTL Boulevard te woord en probeerde hij zijn gedrag goed te praten. Volgens hem had het net zo goed iets anders kunnen zijn dan een scooterhelm waarmee hij zich verdedigde. “Had het een zak brood geweest, een blikje of een bal, dan had ik me daarmee verweerd,” beweerde hij. Dit werd door veel mensen, waaronder Miljuschka, niet serieus genomen.
Advocaat weigert details prijs te geven
Tijdens het interview weigerde Marouane verder in te gaan op de zaak van vorig jaar. Zijn advocate reageerde stellig: “Daar laten wij ons niet over uit. We hebben van politie en justitie helemaal niets vernomen over die zaak.” Dit gebrek aan transparantie en verantwoordelijkheid schoot bij veel mensen in het verkeerde keelgat.
Tv-kenner Rob Goossens denkt dat Marouane dit interview gaf om zijn carrière te redden. “Hij heeft enig geluk dat de beelden vaag zijn en ruimte laten voor interpretatie, maar hij moet nu natuurlijk gewoon zijn carrière redden. Dus ik snap wel dat hij nu voor de camera treedt.”
‘Wat vindt hij er eigenlijk zelf van?’
Onderzoeksjournalist Kees van der Spek had vooral moeite met de manier waarop Marouane de situatie afdeed. “Ik mis zijn reactie op het incident van vorig jaar: wat vindt hij daarvan? Dat lijkt veel heftiger.” Hij benadrukt dat dit geen normaal gedrag is: “Ik heb vier zonen waarvan er twee in die leeftijd zijn en twee ouder, en die hebben dat nooit aan de hand gehad, laat staan twee keer in een jaar tijd.”
Ook Luuk Ikink uitte zijn verbazing over het patroon van geweld: “Dit is natuurlijk zijn interpretatie, maar het is toch wel gek dat je in een half jaar tijd in twee geweldsincidenten terechtkomt?”
Miljuschka: ‘Niet kies om dit te doen’
Miljuschka Witzenhausen was nog stelliger en vond het ronduit ongepast dat Marouane dit interview gaf terwijl er nog een onderzoek loopt. “Er loopt toch nu gewoon een onderzoek? Dan is het toch eigenlijk helemaal niet kies om hier op tv zo’n interview over te geven?”
Kees van der Spek gaf toe dat het ongebruikelijk is, maar wees ook op de andere kant van de zaak. “In principe mag je natuurlijk altijd jezelf verdedigen. Wij journalisten vinden het altijd heel vervelend als iemand zich verschuilt achter het feit: ‘Er is een onderzoek, dus ik zeg niks.’ Dus in die zin zijn we wel blij dat hij iets zegt.”
RTL Boulevard interview: juiste keuze of niet?
Waar Miljuschka het interview afkeurde, prees Luuk Ikink Marouane juist om zijn mediastatement. “Ik vind het altijd wel goed. We hebben de afgelopen dagen continu een beeld gehad van: wat is er gebeurd? En hij zegt nu in elk geval: ‘Zo heb ik het geïnterpreteerd.’”
Miljuschka was daar niet van onder de indruk en wees op het gebrek aan wederhoor. “Ja, maar die andere spreken we natuurlijk niet. Omdat hij twee rolletjes heeft gespeeld — we hebben het over een hele carrière, ik vind het wel meevallen — dan spreken we hem, maar waar zijn die anderen dan aan het woord? Ik vind dat best wel heftig. Ik weet niet wat er met die andere jongen aan de hand is nu.”
Waar blijven de verhalen van de slachtoffers?
Kees sloot zich hierbij aan. “Je wil die slachtoffers ook wel even horen.” Rob Goossens wees nog eens op het feit dat Marouane helemaal niets op dat veld te zoeken had. “Voor de duidelijkheid: hij was zelf niet aan het voetballen en had echt helemaal niks op dat veld te zoeken.”
Ook het excuus over de scooterhelm werd door Kees van tafel geveegd. “Alsof het dan minder erg is. Misschien had hij dan wel een steen in de hand. Dat maakt het juist nog onbezonnener!”
Slotgedachte
De situatie rondom Marouane Meftah roept grote vragen op over zijn gewelddadige gedrag, zijn pogingen om de media te bespelen en de rol van journalisten in het interviewen van verdachten. Terwijl Marouane de focus probeert te verleggen naar zijn eigen interpretatie van de gebeurtenissen, blijven de slachtoffers grotendeels buiten beeld.
Of dit interview hem helpt of juist verder in de problemen brengt, zal de tijd moeten uitwijzen. Maar één ding is duidelijk: zijn imago heeft een flinke deuk opgelopen.