Connect with us

Algemeen

Bejaarden en de eenzaamheid: Waarom kinderen steeds minder vaak op bezoek komen?

Avatar foto

Geplaatst

op

Bejaarden en de eenzaamheid: Waarom kinderen steeds minder vaak op bezoek komen

Gerda (85) kijkt dagelijks uit het raam, hopend op bezoek van haar kinderen. Maar haar telefoon blijft stil en haar voordeur dicht. Ze begrijpt niet waarom. Haar hart is gevuld met verdriet, omdat haar dierbaren, die ooit zo dichtbij waren, nu nog slechts sporadisch langskomen. Gerda’s situatie staat niet op zichzelf: steeds meer ouderen in Nederland voelen zich eenzaam, vaak omdat hun kinderen zelden of nooit meer op bezoek komen. Hoe kan dat?

Drukte van het moderne leven

Een van de belangrijkste redenen waarom kinderen minder vaak langsgaan bij hun bejaarde ouders is de drukte van het moderne leven. Werk, sociale verplichtingen, kinderen en huishoudelijke taken nemen veel tijd in beslag. In een samenleving waarin presteren en productiviteit centraal staan, lijkt er weinig ruimte over voor uitgebreide familiebezoeken. Waar vroeger zondag heilig was als familiedag, is die traditie bij veel gezinnen langzaam verdwenen.

Afstand en mobiliteit

Veel kinderen van ouderen wonen niet meer in dezelfde stad of regio als hun ouders. De stijgende woningprijzen en veranderende arbeidsmarkt dwingen veel mensen om verder van hun geboorteplaats te gaan wonen. Hierdoor wordt een spontaan bezoek moeilijker en blijft het vaak bij een telefonisch gesprek of een kort videobelletje.

Emotionele afstand en oude wonden

Niet elke ouder-kindrelatie is even hecht. Ruzies uit het verleden, onuitgesproken emoties of botsende karakters kunnen ervoor zorgen dat kinderen zich minder betrokken voelen bij hun bejaarde ouders. Soms hebben kinderen het gevoel dat ze niet begrepen of gewaardeerd werden in hun jeugd, en vermijden ze daarom contact. Aan de andere kant voelen veel ouderen zich onbegrepen in de snelle, moderne wereld van hun kinderen.

De digitale kloof

De wereld verandert snel, en technologie speelt daar een grote rol in. Jongere generaties communiceren steeds vaker via sociale media en berichtenapps, terwijl ouderen vaak minder digitaal vaardig zijn. Hierdoor kan er een kloof ontstaan, waardoor kinderen minder snel geneigd zijn om even langs te gaan, omdat ze gewend zijn alles digitaal af te handelen.

Schuldgevoel en ontwijkend gedrag

Sommige kinderen weten diep van binnen dat ze te weinig aandacht besteden aan hun ouders, maar worstelen met schuldgevoelens. Dit schuldgevoel kan leiden tot ontwijkend gedrag: ze stellen een bezoek uit, omdat ze zich schamen dat ze er al zo lang niet zijn geweest. Hoe langer het bezoek wordt uitgesteld, hoe groter de drempel wordt om daadwerkelijk langs te gaan.

Wat kan eraan gedaan worden?

Het terugbrengen van betrokkenheid tussen ouderen en hun kinderen vergt inspanning van beide kanten. Ouderen kunnen proberen actief contact te zoeken, zonder te wachten op een uitnodiging. Aan de andere kant zouden kinderen zich meer bewust moeten zijn van de impact die hun afwezigheid heeft op hun ouders. Initiatieven zoals vaste belmomenten of het plannen van regelmatige bezoekjes kunnen een groot verschil maken.

Voor Gerda en velen zoals haar blijft de hoop dat haar kinderen op een dag weer vaker langskomen. Tot die tijd blijft ze wachten, met een hart vol verlangen en een deur die altijd openstaat.

Algemeen

Persoonlijk verhaal van bekeerling raakt kijkers: ‘De islam gaf mij richting’

Avatar foto

Geplaatst

op

Jørney Hendrikx heeft recentelijk haar bekering tot de islam bekendgemaakt en sprak hierover in een uitzending van ‘Spot On’.

Jørney is bij de meeste mensen bekend van haar deelname aan het MTV-programma “Ex On The Beach.”

In dit programma maakten acht mannen en acht vrouwen een reis waarbij ze de mogelijkheid kregen om romantische relaties aan te gaan.

Wat de deelnemers echter niet wisten, was dat hun ex-partners ook aanwezig zouden zijn.

Tijdens het programma had Jørney een relatie met iemand genaamd Odim, die aanvankelijk niet soepel verliep vanwege enkele ontrouwe momenten van Odim. Het stel heeft samen een dochter.

Vorig jaar kondigde Jørney aan dat zij en Odim hun dochter op een “speciale manier” wilden opvoeden, zonder verdere details te onthullen. Ze liet weten dat ze hun dochter islamitisch zouden opvoeden.

Inmiddels is Jørney opnieuw moeder geworden en deelt ze regelmatig updates via Instagram.

Onlangs was Jørney te gast bij het NPO3-programma ‘Spot On’ om te praten over haar bekering tot de islam.

Ze uitte haar dankbaarheid en zei: “Ik denk dat als ik de islam niet zou hebben, dat is wat mij het meeste kracht geeft.

Als ik dat niet zou hebben, dan zou ik echt, ik weet niet hoe mijn leven er dan uit zou zien.”

Ze benadrukte verder dat de islam haar heeft geholpen om te stoppen met drinken. “Misschien ging ik ook wel drinken door mijn eigen moeder,” zei ze, verwijzend naar de moeilijke ervaringen van haar moeder.

“In ons geloof is dat niet toegestaan, dus doe ik dat niet. Ik heb ook momenten dat ik denk: ik wou dat ik even helemaal nergens aan dacht.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door NPO 3 (@npo_3)

Lees verder