Connect with us

Algemeen

Rob Geus haalt uit: ‘Geen cent belastinggeld meer naar Sophie Hilbrand!

Avatar foto

Geplaatst

op

Rob Geus heeft zich uitgesproken over Bar Laat, de talkshow van Sophie Hilbrand. Volgens hem is het zonde om belastinggeld te blijven investeren in een programma dat nauwelijks wordt bekeken en niet de impact heeft die het zou moeten hebben. Hij vindt dat de publieke omroep moet ingrijpen en overweegt een herverdeling van budgetten. “Ze moeten hier ernstig over nadenken.”

Kritiek op Bar Laat

De laatste tijd is er veel te doen rondom Bar Laat. Het programma krijgt weinig media-aandacht en de kijkcijfers zijn verre van indrukwekkend. Een andere factor die niet helpt, is het vertrek van Jeroen Pauw. Hij zou in eerste instantie als steunpilaar fungeren, maar besloot de Nederlandse winter te ontvluchten en vertrok naar het zonnige Curaçao. Zijn afwezigheid lijkt het programma geen goed te doen.

Ondanks de lage kijkcijfers en de beperkte publieke belangstelling heeft de NPO besloten om Bar Laat na de zomer terug te laten keren. Dit heeft tot veel discussies geleid over de rechtvaardiging van publieke financiering voor een programma dat niet aan de verwachtingen voldoet.

Moet hier belastinggeld in blijven gaan?

Het weekblad Story heeft aan een panel van prominenten de vraag voorgelegd of het verantwoord is om belastinggeld in Bar Laat te blijven steken. Rob Geus is daar duidelijk over: “Nee!”

Hij licht zijn mening toe: “Ik denk dat ze ernstig moeten nadenken wat ze hiermee moeten doen. Er is veel concurrentie en als er vanuit Den Haag bezuinigd moet worden, dan moet de kwaliteit wel gewaarborgd blijven. Dit programma voegt in de huidige vorm weinig toe.”

Volgens Rob is het mogelijk om met een kleiner budget een beter programma te maken. Hij verwijst daarbij naar vroegere succesvolle talkshows. “Ik denk nog weleens met weemoed terug aan Pauw & Witteman. Dat was een journalistiek sterke talkshow, goed onderbouwd en echt van meerwaarde.”

Andere prominenten delen de kritiek

Niet alleen Rob Geus is kritisch op Bar Laat. Ook het bekende zangduo Saskia en Serge vinden dat Sophie Hilbrand geen belastinggeld meer zou moeten krijgen voor haar programma. “Nee. Niet voor deze talkshow. Naast Eva en EenVandaag is het best veel om nóg een talkshow te hebben waar politieke onderwerpen in zitten.”

Volgens hen is het niet nodig om nóg een politiek-georiënteerde talkshow op de late avond te hebben. Ze pleiten voor een andere invulling van de zendtijd.

Moet Matthijs van Nieuwkerk terugkeren?

Saskia en Serge hebben ook een suggestie voor de NPO: Matthijs van Nieuwkerk terughalen. “Het enige wat ze kunnen doen, is Matthijs van Nieuwkerk op die plek neerzetten met een kruising tussen DWDD en Bar Laat.” Volgens hen zou een programma met een dynamischer format en een breder bereik meer kijkers trekken en inhoudelijk sterker zijn. “En anders moeten ze gewoon de stekker eruit trekken.”

Matthijs van Nieuwkerk verdween uit de schijnwerpers na onthullingen over grensoverschrijdend gedrag bij De Wereld Draait Door, maar het debat over een mogelijke terugkeer blijft aanhouden. Volgens sommigen zou hij nog steeds een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan de Nederlandse televisie.

Ben Cramer: ‘Investeer in muziekdocumentaires’

Ook Ben Cramer heeft een duidelijke mening: “Dan zouden ze dat geld misschien beter kunnen investeren in een mooie muziekdocumentaire.” Hij is niet overtuigd van het bestaansrecht van Bar Laat en vindt dat er betere manieren zijn om het belastinggeld te besteden. “Er zal een reden voor zijn dat mensen niet naar de talkshow kijken. Ik kijk er in ieder geval nooit naar.”

Met zijn opmerking snijdt hij een breder probleem aan: als een programma weinig kijkers trekt, is het dan nog gerechtvaardigd om er belastinggeld in te steken? De publieke omroep heeft als taak om kwalitatieve en relevante televisie te maken, maar als een programma het publiek niet weet te boeien, rijst de vraag of het voortbestaan ervan nog wel zinvol is.

Conclusie: Tijd voor heroverweging?

De toekomst van Bar Laat staat ter discussie. De NPO heeft besloten om het programma een tweede kans te geven na de zomer, maar niet iedereen steunt die beslissing. Critici, waaronder Rob Geus, vinden dat er beter nagedacht moet worden over de invulling van de late avond.

Met voorstellen zoals een mogelijke terugkeer van Matthijs van Nieuwkerk of een verschuiving van het budget naar andere content, blijft de discussie over de besteding van belastinggeld binnen de publieke omroep actueel. Moet de NPO vasthouden aan een format dat niet werkt, of is het tijd om verder te kijken en te investeren in programma’s die wél een breed publiek aanspreken?

Wat vinden jullie? Is Bar Laat nog houdbaar, of is het tijd om de stekker eruit te trekken?

Algemeen

Aria stopt door tegenvallende kijkcijfers: wat komt ervoor in de plaats?

Avatar foto

Geplaatst

op

Het zat er al even aan te komen, maar nu is het bevestigd: de muzikale talentenshow Aria met Dionne Stax wordt geschrapt door Omroep MAX. De reden? Simpel: niemand keek er meer naar. Met het verdwijnen van de show ontstaat er ruimte in de programmering, en dat roept meteen de vraag op: komt er nu een plekje vrij voor Irene Moors?

Exit voor Aria

Volgens tv-watcher Tina Nijkamp is het doek definitief gevallen voor Aria. De show was een prestigieus project waarin klassieke zangtalenten werden gevolgd, maar het publiek bleef massaal weg. Tina bevestigt dat Omroep MAX de stekker eruit heeft getrokken: “Scoorde niet meer. Dat geld – tussen de 130.000 en 200.000 euro per aflevering – heeft MAX dan alvast bespaard.” Daarbij benadrukt ze dat de beslissing niets met bezuinigingen te maken heeft, maar puur met de lage kijkcijfers.

Bezuinigingsgolf bij MAX

Eerder liet MAX-baas Jan Slagter al weten dat er drie programma’s zullen verdwijnen vanwege bezuinigingen. Eén daarvan kreeg zelfs de mysterieuze aanduiding Een Hele Grote Titel. Of dat op Aria slaat, blijft onduidelijk. Jan liet doorschemeren dat de betrokken presentator of presentatrice op dat moment nog van niets wist – wat de kans verkleint dat hij doelde op Dionne, die inmiddels wél is ingelicht.

Irene Moors: klaar voor een comeback?

Met het wegvallen van Aria is er mogelijk ruimte voor een nieuw gezicht bij MAX, en dan komt al snel de naam van Irene Moors bovendrijven. Irene zit al jaren thuis en flirt regelmatig met een tv-comeback. In De Telegraaf zegt ze deze week opnieuw dat ze wel openstaat voor een hereniging met Carlo Boszhard: “We fantaseren daarover. Maar het moet wel iets toevoegen. Het mag geen pure nostalgie zijn.”

‘Voor een boekenbon komt ze wel opdagen’

In medialand wordt er cynisch op gereageerd. Irene zou – zoals een columnist opmerkt – “voor een boekenbon nog op komen draven.” Toch is het geen gekke gedachte: Irene behoort qua leeftijd inmiddels tot de doelgroep van MAX, en met haar enorme tv-ervaring en publieksgunfactor zou ze zomaar eens de frisse wind kunnen zijn waar de omroep naar op zoek is.

Life 4 You-sentiment

Het populaire programma Life & Cooking, later Life 4 You, werd jarenlang gepresenteerd door Irene en Carlo en was een vaste waarde op de zondagmiddag. Irene beseft zelf ook dat veel van dat succes te maken had met nostalgie: “Op een gegeven moment gingen de kijkcijfers ook omlaag. Dus als we terugkomen, dan moet het wel iets nieuws en eigentijds zijn.”

Een tweede leven bij MAX?

Of MAX werkelijk iets in haar ziet, is nog onbekend. Maar met het verdwijnen van programma’s als Aria en de roep om vernieuwing binnen de publieke omroep, zou Irene zomaar eens op het juiste moment op de juiste plek kunnen zijn. En zeg nu zelf: een zondagmiddagshow met Irene (en misschien zelfs Carlo?) bij Omroep MAX – wie zou daar níét naar kijken?

Wat brengt de toekomst?

Voor nu blijft het bij speculeren. Maar één ding is zeker: waar Dionne Stax vertrekt, zou Irene Moors zomaar eens haar rentree kunnen maken. De bal ligt nu bij Omroep MAX…

Lees verder