Algemeen
SBS 6 confronteerde Nicol Kremers met mishandeling: ‘Gillis zat er gewoon naast!
Marco Louwerens, bij velen bekend als het ‘directeurtje’ van Vandaag Inside, was destijds programmadirecteur van SBS 6 toen Peter Gillis met zijn realitysoap op de buis kwam. Ondanks de vele ophef rondom Gillis en de beschuldigingen tegen hem, heeft Louwerens nooit ingegrepen. Waarom niet? En hoe kijkt hij daar nu op terug?
Opnieuw een seizoen voor Gillis
Het nieuws dat er wéér een nieuw seizoen van de realityserie over Peter Gillis aankomt, zorgt voor veel ophef. Zeker nu hij op het punt staat om een veroordeling te krijgen. De vraag rijst: willen grote adverteerders zoals Albert Heijn en de Postcode Loterij nog wel geassocieerd worden met een omstreden realityster? Mediadeskundige Tina Nijkamp heeft hier zo haar twijfels over. “Dit wordt steeds lastiger uit te leggen aan de kijkers en adverteerders.”
Marco Louwerens bij Vandaag Inside
Gisteravond zat Marco Louwerens op de barkruk bij Vandaag Inside. Hij gaf toe dat Peter Gillis al op de buis was toen hij programmadirecteur was bij SBS 6. “Hij was op de buis toen ik programmadirecteur was,” erkent hij.
Wilfred Genee grijpt de kans om hem een prangende vraag te stellen. “Marco, nu je geen directeur meer bent: zou je er nog steeds mee doorgaan? Of zeg je: ik had ermee moeten stoppen?”
Marco aarzelt en antwoordt ontwijkend: “Dat is een lastige vraag.”
Beleid van Talpa: zolang geen veroordeling, op de buis
Volgens Marco hanteert Talpa een strikt beleid waarbij een persoon niet zomaar van de buis wordt gehaald zolang er geen officiële veroordeling is. “Er was en is bij Talpa een beleid, en dat staat echt los van commercie of geld, dat zolang iemand niet veroordeeld is, hij op de buis mag blijven. Maar het wordt wel steeds lastiger natuurlijk met dit soort mensen.”
Hiermee lijkt hij te suggereren dat Talpa zich enkel op juridische kaders baseert, en niet op morele of ethische overwegingen. Maar hoe ging hij zelf om met de eerste signalen over het gedrag van Gillis?
Het telefoontje naar Nicol Kremers
Marco vertelt dat hij destijds contact heeft gezocht met zowel Peter Gillis als diens toenmalige partner Nicol Kremers. Dit deed hij toen er beschuldigingen over mishandeling opdoken. “Ik heb hem toen gebeld, beiden aan de telefoon gekregen en gezegd: ‘Joh, wij horen dit, wat is daarvan waar?’”
Volgens Marco ontkenden beide partijen destijds alles in alle toonaarden. “Dan wordt er in alle toonaarden — ook door haar — met allerlei argumentatie gezegd: ‘Dat is absoluut niet waar, er is niks gebeurd.’ Ja, wat moet je dan doen?”
René van der Gijp reageert droogjes: “Dan ben je toch klaar?”
Maar Wilfred Genee merkt terecht op dat Nicol later met een heel ander verhaal naar buiten kwam. “Maar later heeft zij iets anders verteld natuurlijk.”
Marco erkent dat. “Jazeker, maar op dat moment is dat het enige waar ik op kon afgaan.”
Nicol was niet vrij om te spreken
Tafelgast Dyantha Brooks werpt een scherpe vraag op: “Maar toen Nicol het ontkende, zat Peter Gillis daar waarschijnlijk naast.”
Marco bevestigt dat hij hen beiden aan de lijn had. Maar Dyantha wijst erop dat het dus goed mogelijk is dat Nicol zich destijds niet vrij voelde om te spreken. “En achteraf bleek dat zij zich niet zo vrij voelde met hem in de buurt.”
Marco: “Dat zou inderdaad kunnen. Dat weet ik niet.”
Hiermee lijkt hij toe te geven dat hij misschien niet de meest grondige aanpak heeft gehanteerd in het beoordelen van de situatie.
Johan Derksen: ‘Onraad ruiken’
Johan Derksen snapt niet waarom Talpa nog steeds vasthoudt aan Gillis. “Ze zijn gewoon bij twee gemeentes de deur uitgezet, er zijn gewoon parken gesloten, dus dan moet je zo langzamerhand toch wel onraad gaan ruiken. Maar is de doelgroep die ernaar kijkt zo groot dat het de moeite waard is om ze te blijven uitzenden?”
Marco geeft toe dat de kijkcijfers van Gillis flink zijn gedaald. “Nou, een stuk minder dus volgens de laatste cijfers. Maar wat Tina zegt: reality-hoofdpersonen vinden is niet zo makkelijk. Heel veel mensen denken dat ze daar geschikt voor zijn, maar dat is niet zo makkelijk. Naar de nieuwe Meilandjes moet je hard zoeken…”
Kijkers en adverteerders trekken hun conclusie
De ophef rondom Peter Gillis en de manier waarop SBS 6 en Talpa hiermee omgaan, roept steeds meer vragen op. Terwijl de zender zich blijft beroepen op het feit dat Gillis nog niet veroordeeld is, groeit het besef dat ethiek en imago ook een belangrijke rol spelen in de televisiewereld.
Wat vinden de kijkers en adverteerders hiervan? Willen zij nog steeds een omstreden realityster als Peter Gillis zien, of wordt het tijd dat Talpa andere keuzes maakt? En hoe lang blijft de zender zich verschuilen achter juridische formaliteiten?
Mediacourant vraagt zich af: Wat vindt u?
SBS 6 confronteerde Nicol Kremers met mishandeling: ‘Gillis zat er gewoon naast!
Algemeen
Prinses Beatrix walgt van Paul de Leeuw: ‘Wat een vreselijke, nare man!’
Dat Paul de Leeuw (62) niet bij iedereen even goed in de smaak valt, is bekend. Maar dat hij ook binnen het koningshuis niet bepaald geliefd is, blijkt uit een anekdote die hij zelf deelt. Prinses Beatrix (87) zou hem zelfs een ‘nare jongen’ hebben genoemd.
Geen fan van Paul
Paul de Leeuw heeft in de loop der jaren veel bewonderaars verzameld, maar ook een flink aantal critici. Zijn expressieve stijl en scherpe humor vallen niet bij iedereen in de smaak. Zijn rol als presentator van Ranking the Stars en zijn werk voor Omroep MAX en RTL 4 hebben hem een vaste plek op televisie gegeven, maar niet altijd zonder controverse. Hoe staat het koningshuis tegenover de uitgesproken tv-persoonlijkheid?
Nou, in elk geval is prinses Beatrix géén fan. Dat onthulde Paul zelf in de podcast The Friday Move. “Ja, ik heb haar wel eens ontmoet, ja. Ik heb ook een handje gegeven,” vertelt hij. Maar de ontmoeting liet geen verpletterende indruk achter. “Ze vond me niet zo leuk. Het is een heel raar verhaal.”
Een onverwachte koninklijke aanwezigheid
Paul herinnert zich een specifieke gebeurtenis waarbij hij indirect met het koningshuis te maken kreeg. “Ik stond ooit in het Paard van Troje met mijn theaterprogramma en toen opeens moesten we later beginnen. Opeens werd het 21.00 uur in plaats van 20.15 uur.”
Wat bleek? De drie zoons van prinses Beatrix – Willem-Alexander, Friso en Constantijn – kwamen onverwachts kijken naar zijn voorstelling. “Dat was op het laatste moment besloten, dus de hele veiligheidsdienst moest alles controleren en checken.” Dit zorgde voor de nodige logistieke aanpassingen en vertragingen. Paul moest daardoor langer wachten voordat hij kon beginnen.
Hoewel hij het bijzonder vond dat de drie prinsen naar zijn show kwamen kijken, was er een ander detail dat hem bijbleef. Hij hoorde achteraf dat prinses Beatrix niet bepaald enthousiast was over hem.
‘Die nare jongen’
Maar waarom zou prinses Beatrix hem een ‘nare jongen’ noemen? Paul vertelt dat hij dit indirect heeft gehoord van een technicus. Hij blikt terug op een uitzending die hij destijds presenteerde: “Ik had een keer een nachtprogramma en toen werd net het Verdrag van Maastricht gesloten om 01.30 of 02.00 uur ’s nachts.”
Volgens Paul had hij destijds een uitzending op dat tijdstip en kreeg hij via een technicus te horen hoe Beatrix over hem dacht. “Ik weet nog wel dat ze tegen een technicus had gezegd: ‘O, daar heb je die nare jongen weer.’ Dat was ik dan, hè?”
Dit incident heeft Paul altijd onthouden en hij noemt het met een glimlach in interviews. Het lijkt erop dat hij de uitspraak eerder als een humoristisch feit ziet dan als een serieuze belediging.
De scherpe randjes van Paul de Leeuw
Paul de Leeuw staat bekend om zijn scherpe humor en uitgesproken mening. Hij schuwt het niet om gasten in zijn programma’s uit te dagen en soms zelfs een beetje uit de tent te lokken. Dit heeft hem door de jaren heen veel fans opgeleverd, maar ook critici die hem als te direct en brutaal beschouwen.
Binnen het koningshuis, waar men doorgaans gewend is aan beleefde en diplomatieke omgangsvormen, kan dit botte karakter verkeerd vallen. Prinses Beatrix staat erom bekend een groot gevoel voor humor te hebben, maar haar stijl is wellicht wat subtieler dan die van Paul de Leeuw.
Humor of werkelijkheid?
Of prinses Beatrix deze uitspraak daadwerkelijk heeft gedaan, blijft natuurlijk een kwestie van speculatie. Paul staat bekend om zijn zelfspot en de neiging om verhalen sappiger te maken, dus het is goed mogelijk dat hij de anekdote met een knipoog vertelt.
Toch blijft het een leuke anekdote die goed past in de geschiedenis van Paul de Leeuw als spraakmakende entertainer. Of prinses Beatrix hem nog steeds als een ‘nare jongen’ zou zien, blijft de vraag. Misschien is het tijd voor een verzoenend gesprek tussen de twee?