Algemeen
Brielle (21) ging viraal na kritiek op 9-5 baan, is nu ontslagen: “Ik deed niets verkeerd”
De jonge Gen Z’er, Brielle Asero, heeft opnieuw veel aandacht getrokken op sociale media, maar deze keer om een geheel andere reden. De 21-jarige, die eerder viral ging met haar kritiek op de traditionele werkuren van negen-tot-vijf, heeft nu onthuld dat ze haar eerste baan na haar afstuderen is kwijtgeraakt. Dit nieuws heeft vooral veel mensen geraakt omdat Brielle zich momenteel zonder financiële buffer bevindt en zich zorgen maakt over haar toekomst.
In een recent gepubliceerde video op TikTok, die inmiddels meer dan een half miljoen keer bekeken is, deelt Brielle vanuit New Jersey openlijk haar verhaal. Ze vertelt hoe ze werd ontslagen bij een start-up, een baan waarvoor ze maandenlang had gesolliciteerd. “Ik ben ontslagen van mijn eerste fulltime baan na mijn afstuderen, en dat terwijl ik er maanden aan heb gewerkt om deze kans te krijgen,” deelt ze met haar volgers. Volgens haar lag de oorzaak van het ontslag niet bij haar, maar bij het bedrijf dat niet genoeg werk had om haar bezig te houden.
Brielle’s situatie is extra pijnlijk omdat ze geen financiële reserve heeft. “Alles wat ik verdiende ging op aan de huur, mijn woon-werkverkeer en dagelijkse kosten. Ik heb geen noodfonds opgebouwd omdat ik simpelweg niets overhield,” legt ze uit. Na te zijn verhuisd naar New York City voor deze baan, staat ze nu voor een onzekere toekomst zonder stabiele inkomstenbron.
Deze tegenslag komt slechts enkele maanden nadat ze viral ging met een andere TikTok-video, waarin ze haar frustraties over een negen-tot-vijf werkritme ventileerde. Ze sprak over de lange dagen, de vier uur durende dagelijkse reistijd en het gebrek aan balans tussen werk en privé. Dit zorgde destijds voor veel reacties; terwijl sommige mensen haar situatie herkenden en sympathie toonden, waren er ook critici die vonden dat ze onvoldoende werkethiek had.
“Ik werkte elke dag keihard, maar het voelde alsof ik nooit voldoende verdiende om iets opzij te zetten,” vertelt Brielle gefrustreerd. Ze legt uit dat het grootste deel van haar inkomen direct naar de basisbehoeften ging: huur, voedsel en de kosten voor het pendelen naar haar werk. Dit zorgde ervoor dat ze nauwelijks tijd of ruimte had om een financieel vangnet te creëren. “Ik had amper tijd voor mezelf, laat staan dat ik kon sparen voor de toekomst.”
Nu ze haar baan kwijt is, moet Brielle zich opnieuw voorbereiden op het sollicitatieproces, wat haar veel stress bezorgt. De arbeidsmarkt is traag, en ze verwacht dat er pas in januari nieuwe mogelijkheden zullen ontstaan. “Maar ik kan zo lang niet wachten,” geeft ze toe. “Ik heb nu een nieuwe baan nodig. Het vooruitzicht om weer door het hele sollicitatieproces heen te moeten, maakt me moe.”
Brielle’s situatie weerspiegelt de realiteit voor veel jonge afgestudeerden die net de arbeidsmarkt betreden. De combinatie van hoge woonlasten, lage inkomens en de druk om snel na het afstuderen een carrière op te bouwen, kan overweldigend zijn. Vooral voor de jongere generatie, die vaak wordt geconfronteerd met stijgende huurprijzen en hoge studieschulden, is het een uitdaging om financieel stabiel te worden.
De reacties op haar situatie zijn verdeeld. Velen sympathiseren met haar en herkennen de struggles waarmee ze te maken heeft, terwijl anderen vinden dat ze niet moet klagen en zich moet aanpassen aan de werkelijkheid van het werkleven. “Ik heb het gevoel dat ik alles heb gedaan wat van me werd verwacht,” zegt Brielle. “Mijn baas noemde me zelfs een van de slimste werknemers die hij ooit heeft gehad, maar toch was het niet genoeg. Het voelt alsof ik voortdurend achter de feiten aanloop.”
Ondanks de tegenslagen blijft Brielle vastberaden om een oplossing te vinden. Ze blijft haar reis documenteren op TikTok, waar ze haar volgers op de hoogte houdt van haar zoektocht naar een nieuwe baan en haar worstelingen met het vinden van financiële stabiliteit. “Het is zwaar, maar ik weet dat ik niet de enige ben,” zegt ze. “Veel van ons werken keihard, maar het lijkt soms alsof dat niet genoeg is.”
Brielle’s verhaal is herkenbaar voor veel jonge volwassenen die proberen hun weg te vinden in de moderne arbeidsmarkt, waar de kosten van het dagelijks leven steeds hoger worden en lonen vaak niet in verhouding staan tot de lasten. Haar ervaring onderstreept de realiteit waarin veel jonge mensen zich bevinden, zoekend naar een manier om hun leven op te bouwen zonder zichzelf te verliezen in de druk van financiële onzekerheid.