Algemeen
Deze insecten verschijnen ’s nachts om onopgemerkt hun slachtoffers aan te vallen, waarbij ze stilletjes doden of levenslange infecties veroorzaken
Emiliana Rodríguez, geboren in Bolivia en nu woonachtig in Barcelona, herinnert zich een jeugdincident waarbij een vriend tijdens een voetbalwedstrijd plotseling overleed. Dit incident, samen met haar angst voor het ‘nachtmonster’, symboliseert de dreiging van Chagas, een ziekte die jaarlijks miljoenen mensen treft en duizenden levens eist.
Rodríguez, die 27 jaar geleden naar Spanje verhuisde, ontdekte tijdens haar zwangerschap dat ze zelf Chagas had, een ziekte die ze als een ‘monster’ beschouwt. Haar angst voor de ziekte werd versterkt door nachtelijke angsten en zorgen over de gezondheid van haar ongeboren kind.
In Mexico werd Elvira Idalia Hernández Cuevas gediagnosticeerd met Chagas op 18-jarige leeftijd, een ziekte die ze nooit eerder had gehoord en die vaak wordt overgedragen door de ‘Kissing bug’. De ziekte is vooral prevalent in Latijns-Amerika maar komt ook voor in Noord-Amerika, Europa, Japan en Australië.
Chagas, vernoemd naar de Braziliaanse arts Carlos Ribeiro Justiniano Chagas, wordt overgedragen door de beet van een Kissing bug. Deze insecten leven in barsten van huizen en zijn vooral ’s nachts actief. De ziekte kan levenslange hart- of gastro-intestinale complicaties veroorzaken en wordt vaak verward met andere hartziekten.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft Chagas geclassificeerd als een verwaarloosde tropische ziekte. Dit betekent dat het vaak over het hoofd wordt gezien in het wereldwijde gezondheidsbeleid. De WHO heeft 14 april uitgeroepen tot Werelddag voor de ziekte van Chagas, ter herdenking van de ontdekking van de ziekte in 1909.
Om infectie te voorkomen, adviseert de CDC huizen zorgvuldig te isoleren en regelmatig op insecten te controleren.
Het verhaal van Rodríguez en Hernández benadrukt de noodzaak van meer bewustzijn en onderzoek naar Chagas. Deel dit verhaal alstublieft om het bewustzijn over deze stille, maar dodelijke ziekte te vergroten.